Hakkımızda

T.C.

KÜTAHYA DUMLUPINAR ÜNÄ°VERSÄ°TESÄ°

TÜRKÇE ÖÄžRETÄ°M UYGULAMA VE ARAÅžTIRMA MERKEZÄ°

 

Kütahya Dumlupınar Üniversitesine öÄŸrenim görmek için gelen yabancı uyruklu öÄŸrencilere Türkçenin öÄŸretilmesi için kurslar düzenlemek ve kurslar neticesinde Türkçe seviyelerini ölçmek için sınavlar yapmak üzere Türkçe ÖÄŸretim Uygulama ve AraÅŸtırma Merkezi, YükseköÄŸretim Kurulu BaÅŸkanlığı’ nın 24/04/2013 tarih ve 101.04-2661 sayılı yazısı ve Resmi Gazetenin  05/08/2013 tarih ve  28729 sayılı ilanıyla kurulmuÅŸtur.

Merkez, faaliyetlerini Üniversitemizdeki Türk Dili ve Edebiyatı Bölümü, Türkçe EÄŸitimi Bölümü ve RektörlüÄŸe baÄŸlı Türk Dili Bölümünün akademik desteÄŸiyle yürütmektedir.

Son yıllarda ülkemize öÄŸrenim görmek için gelen yabancı uyruklu öÄŸrenci sayısında artış gözlenmektedir. Bu artış üniversitemize de yansımaktadır. Gelen yabancı uyruklu öÄŸrencilerin önemli bir kısmı eÄŸitim-öÄŸretim görecek kadar Türkçe bilmemektedir. Merkezde, bu öÄŸrencilere eÄŸitim-öÄŸretim görecek kadar Türkçe öÄŸretmek için kurslar düzenlenmektedir. Ayrıca Türkçe bilen yabancı uyruklu öÄŸrenciler için de seviyelerini ölçmek için sınavlar yapılmakta ve Türkçe bildiÄŸine dair belge verilmektedir. Böylece merkezin kurulması, sadece birkaç bölümde deÄŸil; üniversitemizin hemen her bölümünde eÄŸitim-öÄŸretim faaliyetlerine katkıda bulunmaktadır.

Merkez, üniversitemizdeki Türk Dili ile ilgili bölümlerde lisans ve lisansüstü düzeylerde öÄŸrenim gören öÄŸrencileri Türkçenin yabancılara öÄŸretilmesi alanında araÅŸtırma yapmaya yönlendirmeyi ve ilgili öÄŸrencilerin araÅŸtırmalarını desteklemeyi de planlamaktadır. Bu bölümlerdeki öÄŸrenciler için yabancılara Türkçenin öÄŸretilmesi konusunda kurslar düzenlemek ve baÅŸarılı olanlara sertifika vermek de merkez faaliyetleri arasındadır.

Ayrıca gerekli anlaÅŸmalar saÄŸlanarak farklı eÄŸitim kurumlarında eÄŸitim-öÄŸretim görmek için ülkemize gelen yabancı uyruklu öÄŸrenciler için de merkezimizde Türkçe kursları düzenlenmektedir.

Merkezde, Türkçeyi ana dili olarak kullananlar için çeÅŸitli faaliyetler yapılmaktadır. Kütahya’daki resmî ve özel kurumlardan zaman zaman kendi çalışanları için diksiyon kursları düzenlenmesi yolunda talep gelmekte ve bu talepler de merkezimizde deÄŸerlendirilmektedir.

Ä°lerleyen dönemlerde Türkçe dışındaki dillerde de hem akademik personel için hem de öÄŸrenciler için çeÅŸitli seviyelerde ve çeÅŸitli amaçlara yönelik olarak kurslar düzenlenmesi düÅŸünülmektedir.

Türkçe ÖÄŸretim Uygulama ve AraÅŸtırma Merkezi deÄŸiÅŸik ülkelerden gelen yabancı uyruklu öÄŸrencilerin Türkçeyi öÄŸrenme ve üniversiteye alışma sürecini en iyi ÅŸekilde geçirmelerini saÄŸlayan, Türkçe ile ilgili çeÅŸitli kurslar düzenleyen, Türkçe konusunda üniversite ile ÅŸehirdeki kurum ve kuruluÅŸlar arasındaki iÅŸbirliÄŸine katkıda bulunan bir birimdir.

Kütahya Dumlupınar Üniversitesi Türkçe ÖÄŸretim Uygulama ve AraÅŸtırma Merkezi, Ä°lahiyat Fakültesi binasında faaliyet göstermektedir ve merkezin faaliyetlerine yetecek kadar derslik ve oda bulunmaktadır.

 

Son Güncelleme Tarihi: 02 Ekim 2024, Çarşamba