DPÜ Tömer’de Âşıklık Geleneği Tanıtıldı.

DPÜ TÖMER’DE ÂŞIKLIK GELENEĞİ TANITILDI.

Tuğçe COŞKUN tarafından hazırlanan “Eskişehirli Âşık Nurşah’ın Hayatı ve Eserleri (Monografi-Derleme-Tasnif)” başlıklı çalışma Eskişehir Osmangazi Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Türk Dili ve Edebiyatı Anabilim Dalı/Türk Halk Bilimi Dalında Yüksek Lisans tezi olarak yayınlanmıştır. Coşkun’un tezi Mihalıçık Belediyesinin desteğiyle kitaplaşarak okuyucularla buluştu. Âşık Nurşah ve Tuğçe Coşkun Kütahya Dumlupınar Üniversitesi Türkçe Öğretim ve Uygulama Merkezinde uluslararası öğrenciler ile bir araya geldiler. Âşıklık geleneğini ve geleneğin inceliklerini öğrencilere anlattıktan sonra öğrencilerin sorularını cevapladılar. İlginin yüksek olduğu toplantıda Tuğçe Coşkun bir öğrenciye de kitabını hediye etti.

Aşık Nurşah Kimdir?

1954 yılında Mihalıççık’ın Çardak köyünde doğdu. Asıl adı Durşen Mert’tir. İlkokulu Mihalıççık’ta okudu. Aşıklık geleneğine küçük yaşlarda ilgi duydu. 12 yaşında evlendirilen Nurşah sonraki yıllarda Eskişehir’e yerleşti. Bağlama çalmayı kendi kendine öğrenen Aşık Nurşah‘ın herhangi bir ustası olmadı. Şiirde Anadolu’nun geleneksel şairlerinden etkilendi. Aşık Nurşah bugüne dek, biri Aşık Reyhani (1932-2006) ile birlikte, biri de video kaseti olmak üzere 5 albüm hazırladı. Doğa, aşk, gurbet gibi değişik konuları işleyen Aşık Nurşah’ın şiirleri çeşitli dergi, gazete ve kitaplarda aktarıldı. Katıldığı birçok şenlik ve yarışmadan 12 ayrı ödül alan Aşık Nurşah’ın şiirlerinin bir bölümü 1991 yılında Eskişehir Valiliği tarafından kitap olarak çıkarıldı.

Son Güncelleme Tarihi: 04 Mart 2024, Pazartesi